Glazen wand overkapping – dat zit pas goed in je tuin

Misschien is het bij jou niet zo maar geef de mensen allemaal maar eens de kost die er wel eentje in de tuin hebben staan: een tuinhuis dat propvol staat met spullen die je voor je tuin nodig hebt. Vaak is het een allegaartje geworden; de helft zou wel naar het grofvuil kunnen en de andere helft kun je ook best onder een afdakje kwijt, netjes opgehangen aan magneet-strips of haken, bijvoorbeeld. Zo’n tuinhuis wordt gemiddeld ‘verlicht’ door slechts een klein raampje, dus het is er ook altijd een donkere boel. Dit artikel neemt dit duistere hol als uitgangspunt voor een enorme upgrade. Ofwel: wat kun je met een glazen wand overkapping wel niet doen! 

Een beetje een tuinhuis of schuur volstaat al snel

Je project bestaat dan uit het uitruimen van je oude tuinhuis en het kiezen van een lange wand die je vervolgens wegzaagt zodat er een rechthoekige open ruimte ontstaat. Deze open ruimte ga je daarna invullen met een glazen schuifwand. En zo verander je een donkere opslagplaats in een lichte aantrekkelijke en multifunctionele ruimte. Het is wel zo dat je deze operatie niet moet gaan uitvoeren op tuinhuisjes van het formaat buitentoilet. Een tuinschuurtje met een oppervlak van anderhalve bij twee meter zal, ook na toepassing van de glaswand, toch klein blijven en hooguit als tweepersoonsprieeltje dienen. Maar vanaf ca. twee bij drie meter kun je een tuinhuis echt wel optimaliseren met een glaswand.

Een glazen wand overkapping vriendelijk

Wat zijn de voordelen van het ‘openen’ en vervolgens met glas weer sluiten van een tuinhuis? Legio! Allereerst krijg je in de binnenruimte een vloed van natuurlijk licht toegediend. Dat geeft zelfs bij een kleine ruimte het gevoel van ruimtelijkheid. Die wordt nog danig versterkt als je de glazen glaspanelen openschuift. Dan zit je binnen en ben je qua geuren en kleuren van je tuin toch ook buiten. Wordt het buiten op een gegeven moment iets killer; dan sluit je de glaswand gewoon weer. Dit heen en terug bewegen van de panelen maakt ook dat je altijd ventilatie en frisse lucht krijgt. Het allermooiste van je verbouwde tuinhuis is natuurlijk de connectie met de natuur; hoe mooier je tuin, hoe groter de beloning na het plaatsen van een glazen schuifwand.

Zelf je glazen wand overkapping in elkaar zetten

Je investering bestaat uit materiaal en uit werktijd om alles te monteren. Professionele montage van een glazen wand overkapping hoeft niet veel tijd te vergen. Maar wil je daarop besparen en kun je een beetje klussen, dan heb je de eerste korting op het bedrag dus zelf al in handen. Wie een beetje kan meten, de waterpas goed in de gaten houdt en vlot met schroefboor en bevestigingsmateriaal is, die kan zelf wel een glazen schuifwand plaatsen. De uitgebreide handleiding die met het materiaal meekomt, is behulpzaam.

De tuin verrijkt met een eigen kamer!

Van een donker hokje tot een volwaardige verblijfsruimte in de tuin, je eigen glazen wand overkapping. En het kost je niet meer dan een kleine verbouwing en een fraaie glaswand. Daarna heb je ineens een nieuwe ruimte in de tuin. Hoe zal je die gaan benutten? Een paar suggesties en besef dat je die ook nog kunt afwisselen:

• Huiskantoor

• Ontspanningsruimte

• Familiekamer (speelruimte)

• Tuinfeestruimte

• Hobbyruimte

• Fitnessruimte

• Prieel

• Meditatieplek

• Tuin-bar

• Klusruimte

• Loungeruimte